O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Sfaturi Practice

10 Trucuri Pentru a Obtine Aluaturi de Baza Perfecte

Toate gospodinele doresc ca preparatele lor sa fie perfecte, asa cum le vad in diferite poze de pe internet sau in revistele de specialitate.

Acesta este motivul pentru care am hotarat sa va prezint cateva trucuri pe care eu si ajutoarele mele le-am deprins de-alungul timpului.

Sfaturi Pentru a Obtine Aluaturi Perfecte

Succesul prajiturilor de casa depinde de raportul corect dintre ingrediente, respectarea intocmai a etapelor de preparare si pauzele de repaus pentru aluaturi.

In urmatoarele randuri vreau sa va prezint cateva trucuri pe care puteti sa le urmati pentru a obtine niste preparate perfecte.

Tipuri de Aluaturi de Baza

Aluaturile de baza sunt: aluatul fraged, aluatul de pandispan, aluatul dospit etc.

Aluaturile de baza se prepara diferit, dar pentru toate sunt valabile urmatoarele trucuri:

Trucuri Pentru Aluaturi de Baza Delicioase

1. Daca untul este inlocuit partial cu ulei, prajiturile vor fi mai pufoase.

2. Daca inlocuim jumatate din cantitatea de lapte cu apa minerala aluatul va deveni mult mai pufoas.

3. Daca in aluat se adauga o lingurita de otet prajiturile vor fi mai pufoase.

4. Incalziti usor formele sau tavile in care veti coace aluaturile astfel acestea se vor unge mai usor cu unt iar staratul de faina nu va fi foarte gros, astfel vom scapa de pojghita aceea de destul de groasa de faina de multe ori arsa de pe fundul prajiturilor sau a blaturilor.

5. Dupa ce ati uns forma cu unt si ati tapetat-o cu faina bagati tava in congelator pentru 5-10 minute in acest fel prajiturile se vor desprinde mai usor de tava.

6. Aluatul fraged sau aluatul pentru foi (foile de albinuta, foile cu miere, foile pt alba ca zapata sau cele cu ciocolata) se inteapa cu o furculita inainte de a fi introdus in cuptor pentru a impiedica formarea de basici de aer si pentru a obtine foi plate uniforme.

7. Cand preparati orice fel de prajituri in primele 15-20 de minute nu deschideti cuptorul pentru ca aluatul sa nu cada adica sa se lase, exceptie fac foile din aluat fraged foile pt prajiturile Albinuta, Foi cu miere, Foile pt Alba ca zapada.

8. prajiturile care se coc intr-o tava cum ar fi prajitura cu mere, prajitura cu branza calsica din aluat fraged nu se racesc brusc deoarece se pot incruzi. Unde permite reteta este bine sa le lasati sa se raceasca in cuptorul oprit si cu usa deschisa.

9. Cum ne dam seama ca aluatul are destula umiditate? framantat dupa ce a crescut aluatul dospit nu mai trebuie sa se lipeasca de degete. Aluatul fraged trebuie sa fie omogen la framantat, daca se faramiteaza inseamna ca este prea uscat.

10. Preparatele din aluat dospit vor creste bine daca in cuptor vom aseza un vas termorezistent cu putina apa. Aceasta metoda folosita in cazul prepararii painii sau a cozonacilor ne ajuta sa obtine o crestere uniforma a preparatului cat si o coaje mult mai subtire si moale.

Acestea sunt cateva sfaturi de care ar trebui sa tineti cont cand preparati aluaturi fragede sau dospite, sunt trucuri pe care le-am dobandit odata cu varsta si culese de la diferite bunicute care gatesc si fac niste prajituri demential de gustoase.

Va doresc mult spor in toate incercarile dumneavoastra in bucatarie si sper sa va fie de folos in viitor aceste sfaturi si trucuri.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.