O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Patiserie si brutarie

Cozonac pufos cu nuca si mac

Cum sarbatorile de iarna sunt aproape nu puteam sa nu postez retata mea favorita de cozonaci.

Aceasta retata o am de la mamaia mea si ori de cate ori o prepar imi aduce aminte de ea. Cand eram copil nu ma saturam de cozonac cu nuca si lapte cald, era micul meu dejun preferat.

Reteta nu este forte complicata, trebuie doar sa respectati pasi de preparare si succesul este garantat.

Cozonac pufos cu nuca si mac

Ingrediente pentru doua tavi mari de cozonac:

1 kg faina
400 ml lapte cald
50 g drojdie proaspata sau 2 pliculete drojdie uscata
250 g zahar
3 oua
coaja de la o lamaie
coaja de la o portocala
1 esenta de vanilie
1/2 lingurita sare
100 ml ulei

Pentru umplutura:
1 cana Nuca macinata
1/2 cana zahar
pentru umplutura de mac:
200 g mac macinat
100 ml lapte
100 g zahar
1 esenta de vanilie

Mod de preparare:

Incalziti usor 100 ml lapte apoi dizolvati drojdia in el dupa care aduagati 1 lingura zahar si cateva linguri de faina. Lasati maiaua sa dospeasca 10 minute.

Separati galbenusul de albus. In galbenusuri adaugati zaharul, esenta de vanilie, coaja de protocala si lamaie rasa, laptele ramas si sarea. Amestecati bine cu un tel pana cand se dizolva zaharul.

Puneti faina intr-un castron mai mare, faina trebuie sa o cerneti de 2 ori cel putin pentru a o aera, apoi adaugati drojdia si compozitia de lapte si galbenusuri.

Framantati un aluat potrivit de tare.

Incalziti cele 100 ml de ulei si treptata adaugati-l la aluat ( eu pun cate 2 linguri odata). Framantati pana cand ati epuizat tot uleiul si aluatul devine pufos.

Framantarea aluatului trebuie sa dureze aproximativ 30 de minute, asa ca daca aveti vre-o parte masculina prin priajma nu ar strica sa-i cereti ajutorul.

Dupa ce ati framantat aluatul acoperiti-l cu folie transparenta si bagati bolul in cuptorul aragazului cu becul aprins sau intr-un loc ferit de curent
.
Lasati aluatul sa dospeasca 1-2 ore apoi impartiti-l in 4 parti egale.

Intindeti cate o parte din aluat si ungeti-o cu putin ulei dupa care presarati jumatate din nuca macinata cu zahar.
Rulati strens foaia. Procedati la fel cu inca o parte din aluat apoi impletiti cele doua rulouri de aluat cu nuca.

Puneti cozonacul astfel invartit in tava tapetata cu hartie de copt.
Procedati la fel si cu celelalte doua parti de cozonac daca ii preparti doar cu nuca.

Eu am facut si cu mac.

Umplutura pentru cozonacul cu mac se prepara astfel:

Macinati macul apoi puneti intr-o cratita laptele cu zaharul si esenta de vanile si lasati-l sa dea in clocot. Cand a inceput sa fiarba adaugati macul, fierbeti pana cand se ingroase, aproximativ 10 minute amestecand continuu ca sa nu se prinda de fundul oalei. Lasati compozitia sa se raceaca inainte de a umple cozonacii.
Procedati ca si la cozonacul cu nuca numai ca in loc de nuca macinata puneti compozitia de mac.

Lasati cozonacii sa dosperasca in tava pana cand isi dubleaza volumul apoi ii ungeti cu ou batut cu putin zahar vanilat.

Bagati tavile la cuptor si coaceti pana cand s-au rumenit frumos aproximativ 1 ora la 180 de grade.
Mie mi-au iesit 3 tavi pntru ca am facut aluatul din 1.5 kg de faina.

cozonac-pufos-cu-mac

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.